Ny vandringsled – hjälp oss hitta ett bra namn till den

En ny vandringsled har precis blivit iordningsställd i Västäng (Älvdalen). Den utgår från parkeringen ovanför Porfyrverket och kvarnen, slingrar sig runt i skogen i 7 km och kommer tillbaka till startpunkten. Den första delen av leden, med orange markering, ingår i Porfyrleden. Den leden viker efter ett tag av mot Sovaldberg på Romboleden. Den nya leden, med blå markering, går tillbaka till Västäng norr om ån längs stigen till Rämma. Den delen har ännu inget namn och nu vill vi ha din hjälp. Vad ska vi döpa den nya 7-kilometersslingan till?

bild

Så följer du den nya leden: först orange, sen blått

 

Efter bara några hundra meter kommer man fram till Marks Anders kanal, som byggdes i början av 1900-talet. Ett fascinerande handgjort arbete som tog någonstans mellan 10-15 år att bygga.

 

bild

Ett omfattande byggnadsprojekt

 

bild

Kanalen skulle förbättra vattenflödet och rädda skördarna

 

Längs ån finns flera platser utmärkta där det tidigare funnits skvaltkvarnar. En skvaltkvarn är en mindre kvarn med ett horisontellt placerat vattenhjul som användes för att mala i mindre skala.

 

Kvarnstenar

Gamla kvarnstenar

HappyTa med hunden på turen

 

Hjälp oss nu gärna att hitta ett riktigt bra namn till den nya leden! Om du inte gått leden kanske du vill göra det för att få inspiration och samtidigt se vilken härlig led det finns bara ett stenkast från Älvdalens centrum. Upplevelsen och äventyret finns runt knuten. Posta dina namnförslag på facebook.com/ExploreECO

 

Genom träden

Ån porlar bakom träden

This entry was posted in Okategoriserat. Bookmark the permalink.

Comments are closed.